Acı bayram şekerleri

Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı enflasyonla mücadele etmek için halktan psikolojik destek istemiş; doğrusu büyük nezaket! Hükümet etmek için halkın gereksiz fonksiyon olduğunu çoktandır kabullenmiştik.


Ekonomi küçülürken Borsa'nın tavana vurmasını nasıl izah edeceksiniz; ya Borsa yanlış, ya ekonomi? Uzmanlar kısa vadeli spekülatif kazanç hırsına kapılmamaları için tasarruf sahiplerini ikaz ediyorlar. Kazanç hırsını çıkardığınız zaman Borsa'nın varlık hikmeti ne olacak?


Elektrik için ödediğimiz paranın bir kısmı TRT bütçesine aktarılacakmış; TRT'nin yayın siyasetini tasvib etmiyorsam ne olacak? Her elektrik tüketicisini TRT abonesi saymak doğru mu? Kaldı ki radyo ve Tv cihazlarının satışı esnasında zaten TRT adına bir bandrol ücreti tahsil ediliyor.

Yıllık izleme oranlarına göre TRT'ye genel bütçeden fon tahsis edilse, TRT kaç çalışanına maaş ödeyebilir acaba? Soruyu şöyle sormak da mümkün:

TRT artık gerekli mi?


Kurban derilerinin ancak yarı resmi bir kuruluş tarafından toplanmasına izin veren düzenleme, anafikri itibariyle evrensel hukuk normlarınnı neresinde duruyor? Kurban, dini bir ibadet; bu uygulama, din ve vicdan hürriyetine getirilen bir tahdit değilse nedir?

Hükümetimiz namaz kılan vatandaşlarımızdan rekat başına matbu bir vergi (mesela "manevi değer üretimine katma değer vergisi") tahsil etse, bu uygulama kurban derisi bağışını monopole tahsis eden düzenlemenin hukuki mantığıyla pekala bağdaşır, çok da iyi olur!


Ne kiracıyım ne de gayrimenkulü kiraya veren bir ev sahibi; ama hükümetin kiraları dondurma kararını iktisat mantığının bir yerine sığdırmakta güçlük çekiyorum.

Madem elinizde böyle sihirli bir değnek var övendirenin ucunu niçin bilumum sektörlere dürtmekten nefsinizi men ediyorsunuz?

Şu akılları birkaç saatliğine vatandaşa emanet etseniz de rahat bir uyusak olmaz mı acaba?


Mesele tavazzuh etmiştir ve Abdullah Öcalan'a Türk hukukunun öngördüğü idam cezası infaz edilmeyecektir; öyleyse ilgili dosyayı falan rafta, filanca sümen altında salamuraya koymanın ne alemi var? Bu geciktirmenin Türk amme efkarını olgunlaştırmak endişesiyle yapıldığını hepimiz biliyoruz ve aslında bu tutum Türk amme efkarına zımni bir hakaret anlamı da taşıyor.

Türk toplumunun zamanla kanaatini yumuşatacağını varsaymak bu toplumu çocuk yerine koymak gibi olmuyor mu? Çıkarın şu kanunu; en azından Türk toplumunun sağduyusuna güvendiğinizi göstermiş olursunuz!


Gün geçmiyor ki her gün bir cezaevinden isyan haberi gelmesin; belli ki af kanununun vadesi doldu da geçiyor bile. Kanun çıkmasına çıkacak ama hala geciktirilme yoluna gidilmesi, af kapsamına alınması beklenen yeni aktörlerin "trene" yetişmesine bağlanıyor. Hasılı şu anda af teklifi, teklif sahiplerinin üstüne başına bulaşmış durumda bekliyor.

Acaba kim, kimi veya kimleri bekliyor?


"Devlet benden bir hizmet beklediğinde bundan kaçınmam mümkün değildir." sözü, birisi hariç bütün kamu çalışanlarına yakışacak bir beyan. Devletin ihtiyaç duyduğu hizmet türü şahsa bağlı değil normatif bir hizmettir; eğer bir devlet hizmeti, belirli bir şahsın fedakarlığını kaçınılmaz kılıyorsa biz henüz çağdaş bir kamu yönetimi cihazı kuramamışız demektir.


Bayramınızı birbirinden tatsız sualler yerine daha güzel tespitlerle tebrik etmek iyi olurdu; bayram, tespitler kadar temenniler için de güzel bir vesile. Ümid edilir ki, gelecek bayramlara, bugünün tespitlerini eskimiş ve manasız kılacak kadar güzel gelişmelerle erişiriz.

Cümlenizin ağzı tatlı bayramı kutlu olsun!


Kaynak (Arşiv)