% 1’i nasıl hesapladım?
Aşkolsun be hocam; hezarfen derecede malumat ve marifet sahibi olduğunuzu bilirdim de, istatistik ilminde ordinaryüslüğünüzden haberim yoktu; tebrik ederim. Allah ilminizi artırsın!
-Cümlemizin evlâdım, cümlemizin; lâkin bu tebrikin sebebini anlayamadım; hayırdır yahu, ne istatistiği, ne ordinaryüslüğü?
-Ortalık yıkılıyor hocam, bilmezlikten gelmeyin lütfen. İşte pek çok internet sitesinde Cemaat’in oyunu % 1 olarak açıklayan beyanlarınız var. Canlı yayında söylemişsiniz üstelik?
-Ay o sözleri öyle mi anlamışlar? Vah vah! Gazeteci milletine yevmiye olmuşuz demek. Yahu Çekirge, dediğin gibi astrofizikten tut gıda mühendisliğine kadar onca ilm ü irfân sahibiyim velâkin istatistikten, hele hele, kimin ne kadar oy potansiyeli var mevzuundan hiç anlamam. Tahminlerim de hep yanlış çıkar; zaten fakültede istatistik dersinden nasıl olup da yakayı sıyırdığımı hâlâ anlayabilmiş değilim doğrusu...
-Kopya çektiğinizi söyleyenler var; flaş flaş flaş!
-Allah taksiratımı affetsin; güzel şeylerden konuşalım Çekirge, bak sana askerlik hatıralarımı anlatmış mıydım, sene 1402, bir gün hava böyle serin...
-Araya lâf karıştırmayalım; nedir bu % 1 meselesi hocam?
-Pekâlâ teslim oluyorum. Enver Bey programda sordu, yüzde kaç oyu vardır Hizmet’in diye... Velev ki % 1; bu öyle bir olgu ki rakamın mânâsı yok. Velev ki % 1, belki daha da altı fakat özgül ağırlığı olan bir rakamdır bu; tesir kudreti vardır. Kaldı ki bir hak mücadelesi veriyor bu insanlar; oyları % 45 olsa hakları durup dururken âlî mi olacak? Say ki % 1, ne ehemmiyeti var; doğrudur-yanlıştır, mahkemede davacının sıkletine bakılmaz.
-Lâf aramızda hocam, hakikaten yüzde 1 midir bu rakam?
-Nerden bileyim be Çekirge; bu işin uzmanları var; istatistikten, matematikten hakkıyla sınıf geçmiş uzmanlar, şirketler, araştırma kuruluşları var. Bu sayıyı çok merak edenler zaten o kuruluşlardan vaziyeti gün be gün öğrenmiştir. Ne hatırladım şimdi; bazı padişahlar eskiden müneccimbaşısına danışmadan seyrâna bile çıkmazlardı; şimdi onların yerini araştırmacılar aldı. Ee, ne olsa müsbet ilim!
-Aa, İlm-i nücûm müsbet ilim değil mi şimdi hocam?
-Bana bilim felsefesi yaptırma Çekirge; bir ilmin müsbetlik derecesi zamana ve telakkiye göre değişir. Astroloji’ye ezkazâ üfürük de bakayım, ne hışımlar yağar üstüne...
-Aman aman, bugünlerde kimseye gözünün üstünde kaşın var denmiyor hocam; insanlar çok alınganlaştı. Durup dururken bir ihtilâf çıktı ortaya; kaç gündür tadımız kaçtı vallahi.
-Aynen öyle Çekirge. Çok tatsız şeyler yazılıp söyleniyor, yazar-çizer takımı eskiden karşılaştığında selam alıp verirlerdi en azından. Şimdi taraf seçmeye icbar ediliyorlar bir şekilde. Hukuklar zedeleniyor, kalpler kırılıyor. Anlaşamıyor olabilirsiniz fakat bu münâferete vardırılır mı? Yarın nasıl bakacağız birbirimizin yüzüne; yazık!
-Bir de yevm-i Mahşer’i var bunun; büyük hesap!
-Ne güzel hatırlattın; asıl çekinilmesi gereken hesap orada. Burada % kaç olursan ol Çekirge, orada mahcup olmamak en büyük dâvâ. Bence her söz, “Bunun sorumluluğunu yevm-i Mahşer’de savunabilir miyim?” diye nefis muhasebesi yapılarak sarf edilmeli.
-Allah şaşırtmasın hocam, bu güzel bir ölçü.
-Sağ ol evladım. Allah cümlemizi “Sırat-ı müstakimi’nden ayırmasın; gerisi yine O’nun tabiriyle “Oyun ve eğlence”dir. Varsın isteyen oyalansın!