Ahmet Turan Alkan.net Gayriresmi Ahmet Turan Alkan Sitesi

Turkiye Gunlugu dergisinin Subat-1998 tarihli 49. sayisini okuduktan sonra, su gunlerde cokca ihtiyacini hissettigim bir hosnutluk ve tamamlanmislik hissi ile arkama yaslandim.

Turkiye Gunlugu dergisi ile aramda ozel bir alaka var; en azindan -tipki talebelik gunlerinde oldugu gibi- matbaadan yeni cikmis ve murekkebi henuz kurumamis dergi balyalariyla lebaleb bir odanin kosesinde iki koltuk uzerinde kivrilip nice gunler geceledigim bir mekan oldu benim icin; derginin 49 sayisinin hic degilse otuzuna benim de emegim gecti. Derginin genel yayin muduru (benim tabir-i mahsusum ile "bas degnekci") Dr. Mustafa Calik, fakulte yillarindan beri yakin dostum; bu bilgiler, Turkiye Gunlugu ile ilgili bir hukum vermekte beni "tabii taraf" haline getiriyor; iste bu tarafgirlik vakiasini da nazar-i dikkate alarak, derginin 49. sayisini inceledikten sonra kapildigim hosnutluk, tamamlanmislik ve ferahlik hissini bir kere daha te'yid ediyorum.

  1. sayinin kapak konusu su mahut "Luksemburg Zirvesi"ne dair:

"Luksemburg Zirvesi'nin ardindan Turkiye'nin AB ruyasi... Gercekci bir umit mi, yeni bir Berlin Duvari mi?" Kisaca, "kirik bir ask hikayesi"nin son perdesi. Neredeyse yarim asra yaklasan Avrupa Birligi'ne katilmak heyecanimizin tukendigi ve Turkiye'nin onur kirici bir takbihle yuzgeri edildigi bir donum noktasiydi bu. Biraz gecikmis de olsa Turkiye Gunlugu dergisi, okuyucusuna iste bu mesele hakkinda entelektuel kivami tam kararinda ve buyuk zihni gayretle hazirlanmis bir dosya sunuyor. Aslinda "okuyucusuna" demek eksik; Turk kamuoyuna demek daha dogru olurdu; basta "siyasi" sinif olmak uzere Turk aydinlarina, burokratlara, akademi erbabina, isadamlarina ve Turkiye'yi kendine "dert" edinen herkesin istifadesine sunulmus, dort basi ma'mur bu dosyanin beni en cok etkileyen tarafi, resmi karar mekanizmalarinin disinda Turkiye'nin fikri ve siyasi istikametine bu derecede ehliyet ve vukufla isik tutabilen bir aydinlar mahfilinin ustun performansi oldu. Luksemburg salonlarinda -her ne sebeple olsun- kucuk dusurulen itibarimizin, bu memleketin "yerli" aydinlari tarafindan entelektuel platformda omuzlanarak ayaga kaldirilmasi gonlume ferahlik verdi. Aklin, ilmin, sagduyunun, cogu yerde mulevves hale getirilen vatanperverlik edebiyatindan azade ve munezzeh bir memleket sahibiyetinin derli toplu, temiz, aydinlik ve vazih bir eda ile varligini hissettirmesinden iftihar duydum. Hic suphe yok ki, sadece Turkiye Gunlugu mahfiline hasredilemeyecek bu akil, ilim ve sagduyu birikimi, Turkiye'nin hala "dik" durabilmesinin gorunmeyen; fakat en muhim amillerindendir. Bu vesile ile cogu hocam ve arkadasim olan dergi yazarlarina samimi tebrik ve sukranlarimi belirtmek istiyorum.

Belki de bende bu derece hissi gorunebilecek bir degerlendirmeye yol acan sey, Turkiye'nin "resmi" siyaseti ile "milli" siyaseti arasinda son zamanlarda gittikce buyume egilimi gosteren ucurumdur. Kamu cihazinin kapali devre mahfillerde gelistirip, yer yer milletten dogru durust tasvib almadan tatbikata koydugu siyasetler ne yazik ki devletle millet arasindaki beraberligi zedeliyor. Iste bu noktada Turkiye Gunlugu dergisi, ozu esasen Turk milletinin zihninde mevcut bulunan basiret cevherini, ilim ve ciddiyet lisanina tercume edebildigi icin basarilidir.

Sozu uzatmadan dergi munderecatini sizler icin ozetlemek istiyorum: Erol Manisali / Turkiye'nin Yeni Avrupa Politikasi Ne Olmali?, Yahya Sezai Tezel / "Jakoben Devlet ve Burokrasi Paradigmasi Ahlaken Yanlis, Pratik Olarak Iflas Etmis Bir Modeldir (Mulakat), Yusuf Erbay / Aslinda Avrupa da ABD de Ayni Turkiye'yi Istiyor, Ilber Ortayli / "Avrupalilar Iclerinde Musluman Bir Kultur Istemiyorlar; Peki Biz Niye Protestan Bir Kulturu Isteyelim?" (Mulakat), Kadir Kocdemir / Avrupa Birlesik Devletleri ve Yeni Koordinatlar, The Economist (den ceviren: Cengiz Aydogdu) / Gelecegin Guc Dengesi, A. Nuri Yurdusev / Turkiye ve Avrupa: Lady Mary ve Sir Slade'in Gozuyle, Mithat Baydur / AB Perspektifi ve Yeni Ufuklar. Derginin mutenevvia kisminda birbirinden degerli 6 makale daha yer aliyor. Ozellikle satir satir okudugum ve altini cizdigim iki mulakati, Ilber Ortayli ve Y. Sezai Tezel beylerin verdigi mulakata dikkatlerinizi cekmek istiyorum.

Bu dergiyi okumalisiniz!

Turkiye Gunlugu Dergisi: PK: 40 Yenisehir 06442 / Ankara, Tlf: 0312 417 09 58 - Fax: 417 46 08.