Ahmet Turan Alkan.net Gayriresmi Ahmet Turan Alkan Sitesi

Turkiye Gunlugu dergisinin 50 sayilik icmali, derginin asil ebadinda 64 sayfalik bir forma halinde nesredildi; ustunde soyle yaziyor: "Bibliyografya ve Indeks, 1989-1998 (1-50). Her baslik, derunundan biraz haber verir; Turkiye Gunlugu'nun "Indeks" formasinda, 12 Eylul'den sonra Turkiye'nin gecirdigi fikri donusumu izah eden cok belirgin ipuclari var ve ben sizlere bugun derginin 50 sayilik hikayesinden bahsetmek istiyorum.

Turkiye Gunlugu'nun ilk sayisi 1989 yilinin Nisan ayinda yayinlandi. O gunlerde DPT'de calisan Mustafa Calik'in dergi cikarma projesi, hepimizi heyecanlandirmisti ama dogrusu aziz Calik'in isi istifaya kadar goturup, butun mesaisini dergiye vakfedecek kadar isi ciddi tutacagini tahmin etmiyordum. Dergi, ilk sayisindan 50. sayisina kadar daima giderek artan bir alaka ile karsilandi; akademik cevrelerde, burokraside, siyaset dunyasinda, basinda ve butun dusunenler arasinda hakli bir itibar buldu. Turkiye Gunlugu'ne ozenip onu taklid ederek tutunmaya calisan dergilerin varligi, onun saglam ve iyi hesaplanmis bir temele istinad ettigini gosterdi. Taklitleri ortalikta yok ama Turkiye Gunlugu hala ayakta.

Evvela hakki sahibine teslim etmek lazim; Mustafa Calik olmasaydi, Turkiye Gunlugu herhalde taklidlerinin akibetine dusmekten kurtulamaz, birkac sayi dayandiktan sonra kaybolur giderdi; tabii bu cumleyle derginin temeline harc koyan, her nevi destek ve alaka ile ilk gunden beri dergiyi omuzlayan yakin arkadas cevresinin fedakarligini gormezden geliyor degilim; ama Mustafa Calik, gunun 24 saatini bu dergiyi mukemmellestirmek, o cati altinda fikri ve akademik bir gelenek tesis etmek, bir fikir dergisini muessese haline getirmek icin olaganustu gayret ve direnis gosterdi. Oyle ki gunun hangi saatinde, haftanin hangi saatinde, ayin hangi gununde "dergi"ye ugrasak cayi taze, muesseseyi ayakta, Mustafa Calik'i zinde ve vaziyete hakim buluyor ve oradan daima tazelenmis olarak ayriliyorduk.

Turkiye Gunlugu, "fikri meslek"ini insa ederken 12 Eylul oncesinin kamplasmalarina iltifat etmedi. Ciddi, durust, isine saygili, fikri namuskarligi ile mustehir, Turkiye'yi, demokrasiyi, bu milletin temel degerlerini onemseyen butun kalemlere sayfalarini acti; ideolojik skalada farkli yerlerde dursa da fikir mucadelesine talip insanlari bir araya getirdi ve fikri kalite citasini hic dusurmemek konusunda daima kararli davrandi. Bu yaklasim, fikir hayatimizda buyuk bir enerji ve heyecan dogurdu. O gune kadar asla bir araya gelemeyecegi zannedilen isimler, fikirler ve tavirlar, Turkiye Gunlugu dergisinin guven telkin eden atmosferinde yan yana geldiler ve yuzlerini hakikate cevirdiler. Bu saygi ve guven ortami icinde hepimiz, zihin dunyamizi idare eden butun temel kavramlari yeniden degerlendirme ve tartma imkani bulabildik.

Benim de aralarinda bulundugum pek cok fikir arkadasim, dikkatli, titiz ve cok ciddi bir okuyucu kitlesi ile Turkiye Gunlugu vasitasi ile yuz yuze gelebildik. Okunduk, ciddiye alindik, tenkit edildik ve boylece Turkiye Gunlugu, ulkenin 1980 sonrasindaki fikri seruvenini tarif eden ciddi bir "mektep" haline geldi. Buna ragmen dergi, yazarlarini fikren ilzam etmemek hususunda cok titiz ve takdire layik bir tavir sergiledi; bu vasiflar, siradan bir dergiyi "mektep" haline getiren ozelliklerdir.

Soz cok; ama yer kisa; bugun "Turkiye Gunlugu Mektebi"nin bir mensubu olmakla muftehirim. Derginin 50. sayisinda ibraz edilen kalite, iftiharimi kuru bir boburlenis olmaktan cikariyor: "Milliyetcilik; telaffuzu kolay, tasarrufu guc bir kavram" basligi altinda cikan son sayi, sadece kendi basina degerlendirildiginde bile ardindaki hamuleyi ispata kafi.

Emegi gecen herkese sukranla: Darisi 100. sayiya ve nice yillara!

Indeks ve 50. sayi icin isteme adresi:Konur Sk. 13/6 Kizilay 06650-AnkaraTel: 417 09 58, Fax: 417 46 08